Heidekoeien

Ideale natuurkoe

Eind 2014 is een kleine kudde heidekoeien aan onze kudde toegevoegd. Heidekoeien zijn licht, wendbaar en winterhard. Ze eten opschot dat anders tot boom zou uitgroeien, en houden Pijpenstro en Pitrus in toom. Bij het werpen van hun kalf hebben heidekoeien geen hulp nodig. En bovendien vertrappen ze de heide niet, omdat ze veel lichter zijn dan andere koeien. Wij hoeven ze eigenlijk alleen te hoeden, verder gaat het bij dit historische ras allemaal vanzelf.

Historie

Tussen 1850 en 1950 zijn deze dieren uit Nederland verdwenen. In 2007 heeft het Geldersch Landschap & Kasteelen een succesvol fokprogramma opgezet met Heidekoeien uit Denemarken. Twaalf runderen van een zeldzaam Deens ras werden naar Gelderland gehaald, zes kleine zwartbonte echte heiderunderen en zes bonte koeien van het iets grotere graslandtype. Door middel van kruisingen tussen beide typen heeft het Geldersch Landschap & Kasteelen weer kleine bonte heidekoeien teruggefokt, zoals die eeuwen geleden al op de Veluwse heide graasden.

Schaapskudde het Stroomdal wordt mede in stand gehouden door een bijdrage van de Provincie Drenthe en het gebiedsfonds Drentsche Aa.